Ne este simplu și ușor pentru noi, generația secolului XXI, să vorbim despre război, să dăm aprecieri categorice, să comitem acte pripite și să ne dăm cu părerea (cum mulți habarniști o fac pe rețelele sociale) despre războiul din Ucraina. Cei ce nu trăiesc pe viu aceste evenimente ar fi bine să se abțină de a mai face pe analiștii cu strategii militare.
Probabil, oamenii prin natura lor sunt predispuși la agresiune, deoarece cruzimea și nesațiabilitatea lor, uneori, depășesc nu numai granițele unei idei rezonabile, ci chiar și fantastice despre acest război.
Oameni mor, împușcături și explozii bubuie, iar dacă nu pe câmpul de luptă, atunci în inimile femeilor care fug din calea gloanțelor, trece durerea de a lăsa totul in urmă si de a-și salva copiii.Toată lumea știe că războiul este un etern tovarăș al suferinței și al durerii.
Și în focul bătăliilor și în spate, spiritul războiului captează mintea și transformă viața în supraviețuire ca în vremurile profund străvechi ale oamenilor primitivi, când în fiecare zi era necesar să-și dovedească dreptul de a exista.
Războiul văzut astăzi în Ucraina este despre cei care se luptă pe front, despre oameni care au rămas pe drumuri, oameni care au rămas fără drumuri și oameni care blochează drumuri. Acei oameni care au stat față în față cu durerea, cu bombe, cu explozii. Acei oameni care ieri erau și astăzi nu mai sunt. Oameni care au avut și au pierdut, oameni care sunt în stare să creeze ceva nou în altă societate.
În vreme de război, trauma colectivă, neputința crește și se creează un discomfort la nivel interior care atacă desfășurarea normală în societate. Nu este ceva ce își propun oamenii sau nu își propun să gândească, este vorba de energia oamenilor care suferă. S-a demonstrat științific că suntem energie și atragem energie. Însă cu cât informația se propagă în media sub diferite forme, anxietatea și oboseala psihică se accentuează.
Oamenii care nu sunt implicați direct în evenimentul traumatizant, oferă suportul social, iar suport social implică atât suport fizic, cât și suport psihologic. Paleta de emoții trăită de cei care oferă suport este diferită și nu trebuie blamată. Fiecare individ ajută cum poate, dacă poate și cât poate.
#PartidulRomânilordinDiaspora condamnă cu cea mai mare vehemență evenimentele din Ucraina.
#PartidulRomânilordinDiaspora susține democrația, apartenența la Uniunea Europeană și la NATO.
www.prd-romania.ro
E-mail: contact@prd-romania.ro
#PartidulRomanilordinDiaspora
#Românianeașteaptăpetoți