Partidul Românilor din Diaspora
Pentru a ne definitiva echipa de candidați, te așteptăm și pe tine dacā te încadrezi în următoarele criterii:
PARTIDUL ROMÂNILOR DIN DIASPORA-PRD ROMÂNIA, ca un partid altfel decât orice alt partid din țară, vă pune de pe acum la dispoziție criteriile pe care ar trebui sa le îndeplinească orice candidat, în 2024:
♦️doar pe criterii profesionale, dovedit prin CV. care să participe la un concurs cu alți profesioniști.
♦️cinstit și onest, fără a avea dedesupturi ascunse sau dubioase.
♦️fără ambiții și interese personale sau de grup, prioritatea sa principală fiind a servi cu credință poporul român și a-și face datoria acolo unde va reuși prin concurs.
♦️sa nu ceara dar nici sa nu primească nici un fel de foloase materiale …
♦️ minim studii medii ( Liceul cu bacalaureat)
♦️să nu fi avut contracte cu statul român
♦️să fie cetățean român, chiar dacă are și altă cetățenie
♦️ cazier judiciar curat
♦️să fie membru PRD la data alegerilor și să demonstreze de pe acum că luptă în orice mod pentru binele poporului român
♦️să nu fi deținut funcții executive din partea altui partid politic românesc.
♦️să aibă spirit de inițiativă în acțiuni culturale, civice și politice.
Membrii fondatori
Componenta nominala a celor dintai organe de conducere ,administrare si control al asociatiei politice este urmatoarea:
1. DASCALESCU ION – presedintele partidului si membru fondator al P.R.D. ROMANIA
2. TUDOSE LUCICA – membru fondator al P.R.D. ROMANIA
3. BRATU CONSTANTIN – membru fondator al P.R.D. ROMANIA
PUNCTE DIN STATUTUL ȘI PROGRAMUL POLITIC
Puncte din statut:
- Partidul Românilor din Diaspora este un partid social-liberal, de centru, îmbinând si echilibrând valorile sociale cu liberalismul politic și acoperă spațiul dintre liberalism si social-democrație, pledând pentru un liberalism moderat care cautā sā țină seamā de problemele sociale a lumii contemporane, probleme ce nu au primit răspuns adecvat din partea curentelor socialiste, liberalismului clasic sau curentelor neoliberale, fiind considerat cea mai de stânga dintre doctrinele de dreapta sau cea mai de dreapta dintre doctrinele de stânga.
-
Suntem social-liberali, de centru in sensul că dorim menținerea unui echilibru între stânga și dreapta eșichierului politic evitând excesele de ambele părți, dar și pentru faptul că, fără echilibru, nimic nu este posibil, acesta fiind prezent în viața noastră cotidiană și in orice .
-
Valorile sau principiile de bază ale socio-liberalismului modern, respectiv ale liberalismului social sunt :
-
Libertatea – ca valoare fundamentala
-
Egalitatea – ca egalitate in fața legii, dar și ca egalitate de șanse.
-
Individualismul, in sensul că omul ca persoană este pus în centrul atenției și primează fața de colectivitate.
-
Deci, in centrul atenției noastre este Omul, ca principal producător și beneficiar al bunăstării materiale.
-
Program politic:
- Libertatea individualā este definită ca fiind dreptul de a acționa farā nici o constrângere impusă din exterior, cu condiția sā nu afecteze drepturile și libertățile legitime ale celorlați indivizi.
- Egalitatea, ca egalitate in fața legii si ca egalitate de șanse ce atribuie tuturor cetățenilor același statut moral fundamental.
- Universalismul, deoarece crede in unitatea morală a speciei umane.
- Individualismul, in sensul susținerii primatului individului fața de colectivitate.
- Proprietatea privată ce reprezintă baza materială a libertății de orice fel, Proprietatea este dreptul individului de a dispune de rezultatele activității sale, de bunurile care-i aparțin. Proprietatea include dreptul la viață și cel de a dispune de propriul corp.
- Necesitatea controlului social organizat efectuat de stat asupra activității economice, în scopul ajutorării celor dezavantajați din punct de vedere economic.
- Necesitatea serviciilor sociale, a cheltuielilor cu caracter social, ca modalități prin care statul folosește o parte a venitului național pentru protejarea pāturilor dezavantajate din punct de vedere economic.
- Liberul schimb si economia de piață in care necesitățile de bază ale individului se întâlnesc.
- Toți cetățenii să aibă acces la necesitățile de bază ale realizării, ca educatie, sănătate, oportunitate economică.
- Ideile progresiv social, fundamentate pe ideea că practicile sociale ar trebui să fie continuu adaptate in așa fel încât să asigure bunăstarea societății
- Introducerea asistențialismului, prin care principiul libertății egale se transformă în principiul egalității sociale și libertatea in auto-limitare, in măsura in care asistențialismul tinde in mod natural să slăbească puterea indivizilor de a-și ține sub control dorințele.
- Politicile greșite de până acum, care au dus țara in pragul unui dezastru umanitar și au sărăcit voit populația României pentru a o putea ține sub control și a o manevra după bunul plac al guvernanților, lăcomia nesăbuitā a politicienilor și prestația lor ca politicieni doar pentru a se îmbogăți, in totalā opoziție cu tendințele europene, precum și indiferența față de românii din Diaspora au făcut necesară o nouă abordare politică.
- Unirea tuturor forțelor democratice pentru a se opune si a lupta pentru înlăturarea pașnică a oricărui regim de guvernare prin forță și intimidare și a oricărui președinte ce își încalcă atribuțiile constituționale, vrând să controleze tot si care încalcă flagrant Constituția României, legile țării și recomandările Uniunii Europene.
- Statul garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.
- Toti cetățenii sunt obligați să contribuie la cheltuielile publice ale Statului in raport cu venitul lunar si anual.
- Bărbații și femeile au aceleasi drepturi și obligații egale unii față de alții și in fața legii. Deasemenea, când au constituit o familie , au obligația bunei creșteri si educări a copiilor.
- Nici o persoanā nu va fi discriminatā din cauza originii , limbei materne, patriei , etniei, credinței, religiei sau orientării politice.
- Membri PRD România sunt persoane fără condamnări/cercetați pentru infracțiuni cu violența sau de corupție. Cei descoperiți de către partid sau instituțiile statului să fi avut asemenea probleme vor fi automat eliminați din PRD si puși la dispoziția anchetatorilor.
- Orice functie publică, politicā sau administrativā in PRD -România se obține prin concurs, in baza unei experiente profesionale în domeniu demonstrată prin CV.
- A nu se mai face politică pentru a te îmbogăți. Profesioniștii, funcționarii publici de orice fel sau nivel, politicienii și cei din administrație care au luat decizii greșite in activitatea lor curentă, prin care au încălcat Constituția și legile țării să răspundă penal si patrimonial pentru fapta lor.
- In orice profesie să existe o disciplină reglementatā prin lege și cu sancțiuni pentru cine o încalcă care va întări rigurozitatea in alegerea sau numirea in functii politice sau administrative și asta pentru ca astăzi se obișnuiește sa se facă politică pentru îmbogățire si nu pentru a servi interesele poporului si a țării.
- Orice persoană are dreptul la liberă dezvoltare a personalității sale in măsura în care nu încalcă drepturile altora iar activitatile sale nu contravin ordinii constituționale sau normelor morale.
- Orice persoană are dreptul la viață și integritate fizică. Acest drept nu poate fi restrâns de nici o lege.
- Omul se naște si moare liber.
- Toate persoanele sunt egale intre ele si in fața legii, fără nici o discriminare.
- Fiecare persoană este considerată nevinovată in fața legii pana la proba contrarie demonstrată de autoritati.
- Statul sprijină prin norme speciale minoritățile lingvistice. Acestea au egalitate in drepturi cu majoritatea in stat , mai puțin de a avea o limbă oficială pentru ei și un teritoriu separat legal de țara și iesit din jurisdicția acesteia.
- Statul protejează natura. Este obligația tuturor să contribuim la diminuarea până la eliminarea poluărilor de orice fel și la reîmprospătarea naturii prin curățenie și replantare de vegetație.
- Statul protejează patrimoniul istoric și artistic.
- Participarea la viata democratică se face prin alegerea prin vot, la conducerea organelor statului.
- Apararea Patriei este o obligație sacră a cetățeanului.
- Toate persoanele sunt obligate la fidelitate față de țara natală și de rezidența și să respecte Constituția și legile, tratatele și acordurile internationale.
- Nu este permisă extrădarea cetățeanului străin pentru infractiuni politice. Orice persoană persecutatā politic are dreptul la azil politic.
- Elaborarea unei noi Constitutii. Actuala Constituție este depășită de vremurile în care trăim, este rigidă, cu multe greșeli de exprimare și chiar gramaticale, nu e pe întelesul cetățeanului român, nu are explicate unii termeni sau denumiri.
- Dreptul la muncă, de a respecta si a promova diverse forme de muncă și condiții economice este garantat pentru toată lumea si pentru toate profesiile.
- Toti cetățenii sunt liberi să-și aleagă forma de muncă sau de învățământ dorită fără restricții.
- Libera circulație este garantată. Fiecare persoană poate circula liber in țară si peste hotare, cu excepția obligațiilor stabilite de lege și se poate stabili in orice localitate fără nici un fel de restricții.
- Dreptul de proprietate și de moștenire este garantat.
- Județele se vor māri prin unirea a două câte două și se transformă în provincii , in scopul de a fi mai puternice din punct de vedere economic.
- Se vor înființa metropolele prin adăugarea altor localități ( orașe și comune ) la marile municipii sau prin unirea a două sau mai multe mari municipii cu alte localități, având o nouă denumire. Înființarea orașelor metropolitane presupune si o noua organizare a acestora și vor fi direct in subordinea Regiunilor, nu a Provinciilor.
- Orice funcție publică se obține doar prin concurs, inclusiv cele politice.
- Infracțiunile de corupție sunt strâns legate de recuperarea prejudiciului, iar pedepsele trebuie sa fie mărite sau micșorate in funcție de recuperarea prejudiciului.
- Se reformează căile de atac și se introduc noi căi de atac pentru sentințele considerate injuste.
- Se elimină prin Constituție orice imunitate sau privilegiu pentru demnitari, politicieni și înalți functionari de orice nivel astfel încât ei sā fie egali in fața legii si egali in drepturi cu toți cetățenii României.
- Premierul sa fie ales tot de popor. Astfel poate „un personaj sinistru” nu o sa mai fie ales doar de clanul său pentru a-i reprezenta interesele, ci de popor pentru a reprezenta România ca premier.
- Reprezentarea Diasporei in Parlamentul României si in cel European să fie conform aceleiași paritāți in raport cu populația plecată din țară.
- Implicarea statului român pentru a determina legiferarea in UE a participării diasporei la alegerile pentru toate nivelele ( locale , provinciale , regionale ) in țările de rezidența.
- Sprijin pentru acordarea rezidenței pentru cei care nu o au și care nu o pot avea datoritā multor acte solicitate de autorități.
- Curățenie prin ambasade si consulate și o mai mare atenție a ceea ce reclamă cetățenii români, rezolvarea doleanțelor acestora și un mai mare respect pentru aceștia.
- Sustinere din partea statului român prin prezentarea pentru cunoaștere a limbii, culturii, tradițiilor, obiceiurilor, produselor si serviciilor românești în Diaspora.
- Sprijinul statului român prin acțiuni de colaborare cu statele de rezidență in combaterea discriminării românilor din Diaspora.
- Acreditarea asociațiilor din Diaspora pentru a se interesa de soarta românilor din închisorile din țările de rezidență dar si pentru a supraveghea si verifica adopțiile în Diaspora.
- Posibilitatea pentru românii din Diaspora să plătească pentru vechime in muncă începând cu 1990 la zi. (pentru cetățenii români care au prestat muncă la negru in Diaspora).
- Românilor cărora li s-a luat în mod abuziv cetățenia română sa li se redea cetățenia română necondiționat.
- Funcția de parlamentar sa fie incompatibilă cu cea de membru a guvernului pentru ca prin separarea puterilor in stat, nu poți fi in același timp și executiv si legislativ.
- Eliminarea pomenilor electorale și încadrarea acestor fapte in codul penal ca infracțiuni și tratate ca atare.
- Independența justiției
- Infrigerarea apucăturile politicienilor maghiari ( UDMR ) si pretențiile lor administrativ-teritoriale. România este casa tuturor celor care vor sa trăiască în ea in condiții de egalitate cu majoritatea românească.
- Redefinirea proprietății in sensul că proprietatea unei suprafețe de teren presupune și proprietatea asupra bogățiilor subsolului.
- Legiferarea săptămânii de lucru de 6 zile in România pentru toata lumea, inclusiv pentru funcționarii de stat pentru egalitate cu salariații din domeniul privat, domeniul medical și de urgențe și cu muncitorii români din Diaspora dar și pentru a contribui cu toții la ridicarea nivelului de trai a cetățeanului român prin muncă și nu prin a aștepta.
- Eliminarea birocrației administrative care împiedică libera circulație a capitalurilor, a serviciilor, a produselor si persoanelor.
- Apărarea si întărirea autonomiei locale prin promovarea si asigurarea principiilor democrației si ale descentralizării puterii.
- Garantarea si asigurarea accesului liber gratuit si egal al cetățenilor la educatie de stat, la toate nivelele si incurajararea cercetării științifice.
- Libertatea presei prin eliminarea oricărui control din partea autorităților publice si a politicienor.
- Promovarea, susținerea si educarea tinerei generații in spiritul democrației si al valorilor europene.
- Promovarea, garantarea si consolidarea statului de drept.
- Protectia socială a categoriilor net defavorizate (persoane in vârstă, minori, persoane fără venit sau cu handicap).
- Incurajarea dialogului intre stat, societatea civilă, organizații non guvernamentale și cetățeni.
- Recunoașterea rolului comunității și al familiei in afirmarea identității naționale.
- Consolidarea statutului de membru al României in Uniunea Europeană, în condițiile promovării intereselor țării si cu păstrarea identității nationale.