Moştenirea grea a anilor ’30 ai secolului trecut este reprezentată de tendinţa de ascensiune a forţelor politice aflate la extremele eşichierului politic. Deceniul patru al secolului al XX-lea aducea în majoritatea statelor europene regimuri politice autoritare, democraţia devenind un ”moft” în condiţiile crizei economice şi existenţei problemelor geopolitice rămase nerezolvate de tratatul de la Versailles.
Un elev de clasa a VII-a, atunci când studiază la istorie despre situaţia politică a Europei interbelice, este pus în situaţia de a număra pe degete democraţiile autentice care supravieţuiseră pe continent, înaintea celui de-al doilea război mondial. În niciun caz, nu am dori reeditarea situaţiei din acele vremuri, când triumfau atitudinile extreme faţă de anumite probleme sociale, iredentismul şi militarismul din politica externă. Nu am vrea de asemenea să revedem state naţionale distruse de acţiuni precum Acordul de la Munchen(1938) sau Dictatul de la Viena(1940). Pretenţiile teritoriale şi destabilizarea raportului populaţie-stat de către grupuri care îşi afirmă apartenenţa la o anumită comunitate etnică sau religioasă mai mult decât la statul în care trăiesc, ar trebui să fie probleme de neluat în calcul în Europa secolului XXI, cum de altfel nici xenofobia, rasismul sau antisemitismul nu ar trebui să se regăsească printre temele predilecte de dezbatere ale unor partide politice într-o lume civilizată.
Partidele anti-imigraţie şi dreapta naţionalistă europeană
Din păcate într-o democraţie, sunt acceptate, pe lângă partidele cu o orientare politică moderată, şi forţele de extremă dreaptă şi extremă stângă. Aici intervine poporul, el trebuie să deosebească binele de rău și să voteze cu înțelepciune. Numai că un popor care nu-și cunoaște istoria și nu poate învăța din greșeli, nu poate decide înțelept viitorul.
Pericolul ca în 2024 partidele de extremă dreaptă să reprezinte o problemă, este destul de mare, dar în doi ani se pot întâmpla multe. Un partid de centru este în momentul de față cea mai bună soluție de vot.
#PartidulRomânilordinDiaspora este un partid de centru, o alternativă la toate celelalte partide în care alegătorii și-au pierdut încrederea.
Vă puteți alătura echipei noastre accesând link-ul de mai jos: