Este ANAF-ul o instituție în slujba contribuabilului onest?
Foarte mulți dintre noi am avut experiențe nefericite cu această instituție de-a lungul vremii.
Pentru cei din Diaspora până și eliberarea unei simple adeverințe necesară pentru Declarația de impozit anuală este adesea o experiență traumatizantă.
În ultimii treizeci de ani, atât la ANAF, cât și la predecesoarea ei Garda Financiară, au fost angajați oameni cu diferite relații în partidele politice, unii chiar cu relații venite dinainte de ’89 și în general, oameni care nu au venit din sistemul privat.
De foarte multe ori, micii contribuabili au fost umiliți, fie datorită incompetenței celor de la ANAF, fie datorită unei atitudini tendențioase față de micii întreprinzători, aceștia din urmă fiind mai tot timpul au fost amendați măcar cu acea „amenda minimă” tot timpul găsindu-li-se ceva în neregulă.
Sunt extrem de puține cazurile în care un mic întreprinzător scapă fără să fie amendat și de cele mai multe ori era tratat în modul cel mai urât de acești salariați plătiți din bani publici. Aceasta instituție a tratat micii întreprinzători ca și cum aceștia ar fi vinovați că au încercat să facă o afacere.
Numeroase scandaluri au fost de-a lungul vremii cu această instituție. E de ajuns să amintim doar câteva mai recente.
De exemplu, încercarea de impozitare a diurnei șoferilor de TIR RETROACTIV PE ULTIMII CINCI ANI!! Asta în condiţiile în care nicăieri în Europa diurna nu este impozitată.
De asemeni, anul acesta, în prima parte a anului, foarte multe din impunerile trimise de ANAF contribuabililor au fost greșite și astfel 38% din contribualili au câștigat în instanță! Asta în conditiile în care foarte mulți contribuabili nu au acționat ANAF-ul în judecată și deci, dimensiunea impunerilor trimise greșit ar putea fi mult mai mare. Oricum procentul de 38% impuneri greșite făcute de ANAF este imens! Nimeni de la ANAF nu răspunde niciodată pentru greșelile făcute.
De asemeni, instuția a refuzat informatizarea, de foarte multe contribuabilii fiind nevoiți să stea ore intregi în frig la cozi interminabile.
În același timp, au fost categorii profesionale pe care ANAF-ul nu i-a deranjat în ultimii treizeci de ani. Începând cu politicienii care au acumulat averi imense, majoritatea lucrând doar la stat și terminând cu maneliști, influenceri sau alții de genul ăsta.
#PartidulRomânilordinDiaspora își dorește reorganizarea si informatizarea acestei instituții și angajarea de personal doar pe baza de concurs. De asemeni, este necesară redimensionarea și eficientizarea acestei instituții. Avem modelul unor instituții similare din Vestul Europei si diferențele sunt „de la cer la pământ”.
Alaturate echipei noastre pentru a lupta impreuna: