Ziua eroilor neamului
10 iunie marchează o zi cu dublă semnificație, și anume românii sărbătoresc pe de-o parte una dintre cele mai mari sărbători creștine ce comemorează Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, iar pe de altă parte, Ziua Eroilor – sărbătoare națională a poporului român.
În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.
Asadar la sărbătoarea Înălțării Domnului este celebrată şi Ziua Eroilor, iar după Sfânta Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.
Totodată, la fiecare Sfântă Liturghie de peste an sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Sigur pentru multi politicieni aflați la putere sau în opoziție, această zi va fi un prilej pentru a mai face niste „băi de mulțime”, și odată cu trecerea acestei zile vor reveni pana la anul la vechile obiceiuri. #PartidulRomanilordinDiaspora pledează pentru respectarea valorilor naționale și a eroilor neamului.